The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20161106112159/http://royaltarokk.hu/szakirodalom.html
Royal tarokk

Tisztelt játékostársunk!

Az 1980-as évek derekán összejöttünk tarokk-fanatikusok, hogy végre - a játékban először - versenyeket rendezzünk. Volt köztünk ortodox paskievicsező, illusztráltat játszó, ill. magas tarokkot művelő is.
Az első próbálkozások után, sajnos, igen hamar rájöttünk, hogy a leosztásonként változó partner, a skart és a lapjárás szeszélye olyan szinten teszi tönkre az eredmény kialakulását, hogy a "tarokkverseny" végeredménye legtöbbször a vicc kategóriájába tartozik. Sajnos, mindannyiunk kedvenc játéka, a tarokk - ebben a formában - teljességgel alkalmatlan a versenyzésre.
Ezért úgy döntöttünk, nekiállunk a tarokk egy teljességgel új variációjának a kidolgozásához, hogy végre valóban összemérhessük az erejünket, tarokktudásunkat. Évtizedes munkával - országos játéktesztelésekkel - erőfeszítéseinket siker koronázta: az új játék - royal néven - ma már elismert sportággá vált, a szerencse csupán a kiosztások változatosságára korlátozódik. Ezt az új tarokkot két, fix pár játssza egymás ellen, skart nélkül, a kevés tarokkot hiányzó pontszámokkal kompenzálva. Csapatbajnokságot, kieséses kupaküzdelmeket rendezünk, saját országos szervezetünk, újságunk van.
Azért, hogy a játék mégis "tarokk" maradjon, a fenti, "csapat-royal" mellé kidolgoztuk a hagyományos partnerhívásosat is - bár ennek nem célja közvetlenül a korrekt végeredmény tükrözése - érdekes módon, még így is sokszorta "értelmesebb" végeredményeket produkál, mintha húszashívásoztunk volna. (Talán nem véletlenül terjed a játékunk a komolyabb tarokkosok körében.)
Gondoltunk egyébként arra a gyakori esetre is, amikor váratlanul nem jön el a 4. játékos - a royalt kidolgoztuk három játékos által is játszhatóvá. A hívásos négyest és a hármast inkább "szórakozásból", míg a fix páros "csapatot" leginkább versenyzés céljából játsszuk. Honlapunkon ez utóbbi eredményeit a főoldalon közöljük, a többi tudnivaló megtalálható a menüpontokra klikkelve.

Szakirodalom

Gerots Zoltán: Royal tarokk (2002)

A mű a royal tarokk alapvetése. Nemcsak a játék szabályait, hanem kialakulását, történetét is tartalmazza. Logikus felépítésének köszönhetően nemcsak a profik számára hasznos olvasmány: lépésről-lépésre segíti a kezdő játékos tájékozódását is a royal gazdag világában. A kártyázás, a tarokkozás, majd a royal kialakulásának a története után először a royal alapjait mutatja be, azután következik a teljes royal-szabályzat. Majd bevezetést nyújt a licitrendszerek világába is, melyet licitálási példatár követ. A művet haszonnal forgathatják mind a kezdő, mind a haladó játékosok, sőt, a tarokk története iránt érdeklődő kártyatörténészek is, ugyanis a játékismertetést a legnagyobb hazai tarokk-szervezet, a Magyar Royal Tarokk Egyesület alapszabálya követi, majd a kötet tartalmazza a lapzártáig lezajlott összes verseny érem-, és trófeatáblázatát. Zárszóként bemutatja a legfontosabb hazai szaklap: a Tarokkélet történetét, tematikáját, a szakterületek legfontosabb íróinak méltatásával.

A szerző a royal tarokk megalkotója, bajnoki rekorder, a trófealista első helyezettje.

  • Tarokkélet I-V (1985-1989)
  • Tarokkélet VI-X (1990-1994)
  • Tarokkélet XI-XV (1995-1999)
  • Tarokkélet XVI (2000)
  • Tarokkélet XVII (2001)
  • Tarokkélet XVIII (2002)
  • Tarokkélet XIX (2003)
  • Tarokkélet XX (2004)

A könyvsorozat a Tarokkélet című havi szaklap folyamatos oldalszámozású könyv formátumú kiadása. Szerzői a külhoni és hazai tarokkélet legkiemelkedőbb szakírói. Gerincét a versenyélet legfontosabb eseményei adják, de a royalon kívül bő teret kapnak benne a társasági játékok is. Irodalmi, művészeti rovata a gyűjtés iránt érdeklődő ínyencek igényeit is kielégíti. Színes nyomtatásával nemcsak tartalmilag, hanem küllemileg is a Tarokkéletet a könyv rangjára emeli.

A szerzők a külhoni és hazai tarokkozás legelismertebb szaktekintélyei, soraik között számtalan bajnoki érmes helyezettel.

Dr.Wersényi György: Tízlapos tarokk (2004)

A mű a hazai tarokkélet utánpótlásának egyik kiemelkedően legtehetségesebb tagjának tollából született. A hazánkban népszerű hagyományos húszashívásos tarokk bemutatása és kritikája után a royal tarokk és vele rokon változatok bemutatása követi. A könyv nagy erőssége az ezek után következő szakelemzések minősége és mennyisége, melyet haszonnal tanulmányozhat a profik mezőnye is. Példatárának széles tárházával a szerző nemcsak saját kiemelkedő tudását, hanem a royal tarokk rendkívüli változatosságát is tanúsítja.

A szerző magyar bajnok, a royal történetének első olyan játékosa, aki valamennyi kiemelt kombinációt – trófeát – teljesítette. Szintén e könyv szerzője teljesítette elsőként (dr.Rosta Gábor partnerjátékával) az egyetemes tarokktörténet legnagyobb bemondását: a Royalt.

Gerots Zoltán: A royal 20 éve (2004)

A könyv egyszerre kártyatörténet, benne a húszashívásos játékkal rokon 9 lapos ősroyal kezdetektől a mai, korszerű 10 lapos, 70 bemondásos versenyjátékig. Másrészt – időrendi sorrendben – tartalmazza a royaltörténet legkiemelkedőbb alakjainak portréját – interjúkkal, eredményekkel, mesterjátszmákkal.

A szerző a Magyar Royal Tarokk Egyesület elnöke. 

 

 

-->